logga

Månadens bild 2017

Irene Backman har - sedan 2002 då hon köpte sin första digitalkamera – kontinuerligt tagit bilder som hon sedan samlat ihop i en kalender och skickat till vänner och bekanta.

Nedan kommer vi att lägga ett kalenderblad för varje månad med månadens bild och en liten beskrivning om var den är tagen samt länkar till mer information om du också skulle vara intresserad av att besöka platsen.

Klicka på bilden för att se almanackan

01

 

2017-01 Januari
Stockholms skärgård sträcker sig från Arholma i norr till Landsort i söder och har drygt 24.000 öar, holmar och skär med mer än 50.000 fritidshus. Cirka 15 procent av markarealen i skärgården ägs eller förvaltas av Skärgårdsstiftelsen. Övrig mark ägs till största delen av privata fastighetsägare och i viss mån av olika företag som bedriver verksamhet inom turistnäringen. Bilden är tagen utanför Kapellskär under en kall kryssning till Åland.

02

 

2017-02 Februari
Lac Blanc är ett skidområde strax norr om Colmar i Alsacedistriktet i östra Frankrike. Med sina 1055 möh så får området oftast tillräckligt mycket snö för att erbjuda grannkommunerna skidåkning ända in i mars.

03

 

2017-03 Mars
I början på 1800-talet beordrade Napoleon att man skulle bygga Canal Saint-Martin så att Parisborna enklare skulle kunna få färskvatten till centrala staden. Invid kanalen, i 10e distriktet, ligger idag ett allaktivitetshus som ska värna om lokalinnevånarnas projekt och intressen. På husets ena långsida har någon konstnärligt lagd person målat denna vackra dam med färgsprakande hatt.

04

 

2017-04 April
På en åker alldeles söder om Mariefred fick vi i slutet av april 2016 skåda lite trandans av detta par som hoppade omkring en lång stund framför våra ögon.

05

 

2017-05 Maj
När värmen kommer ordentligt under maj börjar tallens kottar att växa. Fotot visar en hankotte som precis har börjat släppa sitt pollen. Kanske inte så trevligt för någon som är pollenallergiker, men de pyttesmå kottarna är väldigt vackra.

06

 

2017-06 Juni
Wira Bruk har en historia som sträcker sig ända tillbaka till omkring år 1630 då Claes Fleming, en av stormaktstidens betydelsefulla maktmän, startade upp smidesverksamhet här. Idag erbjuder bruket dammar, blommor , konstsmidesbutik, ett trevligt museum och även ett välförsett café där man kan läska sig och vila sina ben efter en promenad genom området.

07

 

2017-07 Juli
På restaurang Kungsudden i Kungsör finns ett dignande smörgåsbord som ibland byts ut mot ett tårtbord som kallas ’Det Stora Tårtkalaset’. Restaurangen ligger på en plats som redan på 1500-talet härbärgerade en Kungsgård som Gustav Vasa ofta bodde i på sina resor öster om huvudstaden.

08

 

2017-08 Augusti
Hästkastanjer är inte några äkta kastanjer utan det svenska namnet syftar bara på frönas likhet. Hästkastanjer är giftiga, inte så farliga vid ett enstaka tillfälle men värre vid upprepad förtäring. Kastanjerna på bilden växer på Söderhöjden i Jakobsberg.

09

 

2017-09 September
Biarritz (även Miarritze på baskiska) är en fransk kommun i departementet Pyrénées-Atlantiques, Aquitaine, i sydvästra Frankrike vid Biscayabukten. Staden är känd som kurort/badort sommartid vilket gör att befolkningen ökar från 30 000 vintertid till uppemot 100 000 sommartid.

10

 

2017-10 Oktober
Queen Elizabeth Olympic Park i London byggdes för att härbärgera en del av de olympiska spelen som gick av stapeln där 2012. Bilden är tagen från tornet Arcelormittal Orbit från vars översta våning man kan åka på en liten matta genom röret som syns på bilden. Turen tar några minuter och vi kunde höra flertalet skrik från dem som åkte ned i röret när vi stod på trappavsatsen där bilden togs.

11

 

2017-11 November
I november 2012 påbörjades projektet att bygga ut järnvägen Tomteboda – Kallhäll. Projektet ingår i den större planen att förbättra Mälarbanan som binder ihop Stockholm med flertalet större orter i Mälardalen. I Jakobsberg byggdes bl.a. en ny gångbro över spåren och från den har man en fin utsikt över Veddesta och Barkarby – som skymtar i dimman på denna bild.

12

 

2017-12 December
Parken Promenade du Paillon i centrala Nice har en rolig vattenspegel med många fontäner som sprutar med olika höjd och intensitet. Under jul och nyår 2016 hade man byggt upp ett litet slott i dammens ena kortsida och denna bild är tagen en kväll när slottet speglades vackert i vattnet.

 

 

 

 

Om du vill se gamla bilder klicka på nedanstående länkar:

2013

2014

2015

2016

 

 

 

Uppdaterad