logga

Månadens bild 2015

Irene Backman har - sedan 2002 då hon köpte sin första digitalkamera – kontinuerligt tagit bilder som hon sedan samlat ihop i en kalender och skickat till vänner och bekanta.

Nedan kommer vi att lägga ett kalenderblad för varje månad med månadens bild och en liten beskrivning om var den är tagen samt länkar till mer information om du också skulle vara intresserad av att besöka platsen.

Klicka på bilden för att se almanackan

12

 

2015-12 December
Görvälns friluftsbad, vid Mälaren väster om Stockholm, är populärt på sommaren då gräsmattorna fylls med badgäster som också passar på att grilla och ha picnic bland björkarna.

På vintern brukar isen ligga blank utanför badet och då samsas skridskoåkare i den bleka vintersolen.

11

 

2015-11 November
Riddarparken utgör en grön oas mitt bland bostadshus och butiker i centrala Jakobsberg.

Parken planerades i nära samarbete mellan landskapsarkitekten Ulf Nordfjell och Järfällas dåvarande stadsträdgårdsmästare Kerstin Fogelberg. Den stod färdig 1995. Året därpå fick Riddarparken det prestigefyllda Sienapriset som utdelas för att främja en god utemiljö.

10

 

2015-10 Oktober
Tällberg är en by i norra delen av Leksands kommun i Dalarna som ligger mycket naturskönt vid Siljans sydöstra strand. Alla hus och byggnader är byggda av trä och de flesta är timmerhus.

Gärdesgård - även gärsgård eller gärdsgård - är en typ av traditionell hägnad som kan variera kraftigt i utseende och konstruktion mellan olika trakter. De äldsta Svenska kända arkeologiska fynden av hankgärdesgårdar [som avbildas på oktober månads bild] har gjorts i Lek-sand.

09

 

2015-09 September
Mosel är Rhens längsta biflod och slingrar sig fram från källan i Frankrike i sydostlig riktning genom sydvästra Tyskland. På vägen passeras även Luxemburg.

Moseldalen är först och främst känt för sitt vin. De magnifika vinodlingarna finns praktiskt taget överallt och utbudet av vita viner är enormt. Bilden är tagen i byn Urzig.

08

 

2015-08 Augusti
Grönsöö slott ligger 25 km söder om Enköping, vid Mälarens norra strand. Slottet byggdes 1607-11 av riksrådet Johan Skytte. Som blivande lärare till Gustav II Adolf uppförde han slottet till sitt hem, men även som ett tecken på sin nyvunna ställning i samhället.

År 1820 kom hovmarskalken Reinhold Fredrik von Ehrenheim till Grönsöö, den förste i den nuvarande ägarfamiljen. Sedan 1600-talet har man odlat traditionella äppelsorter i fruktträdgårdarna och än idag är äppelmarknaden årets höjdpunkt.

07

 

2015-07 Juli
Briancon är en stad i sydöstra Frankrikes alper. Den är landets högst belägna stad, byggd på en 1326 meter hög platå precis där floderna Durance och Guisane flyter ihop.

Bilden är tagen alldeles intill Briancon, på berget Serre-Chevalier som är ett eldorado för skidåkare på vintern.

06

 

2015-06 Juni
Bostadsrättsföreningen Allmogen ligger i centrala Jakobsberg. Föreningen – som byggdes under åren 1963-64 - äger och förvaltar tre fastigheter med sju byggnader som inrymmer 240 lägenheter och 40 lokaler, 103 parkeringsplatser och 11 garage.

Gräsmattor, buskar, träd och rikligt med vackra blommor omger Allmogens huskroppar. Bilden är tagen utanför Allmogevägen 31 en regnig morgon i juni 2013.

 

05

 

2015-05 Maj
Gripsholms Värdshus i Mariefred vilar på en klostergrund från 1400-talet då de tysta munkarna huserade här. Genom århundraden har besökarna varit allt från kungar, gycklare, bönder och andra resande. I dag är Gripsholms Värdshus en plats för sköna nätter och goda middagar. Bilden är tagen från ett av sällskapsrummet på värdshuset.

Mariefreds historia går tillbaka till 1370-talet då Bo Jonsson Grip lät bygga en borg på en udde, Gripsholm, som efter flera utbyggnader senare blev det kungliga Gripsholms slott under Gustav Vasa på 1530-talet.

 

 

2015-04 April
Järvafältets våtmarker lockar till sig många fåglar året runt och Järvafältets Ornitologiska Klubb publicerar regelbundet rapporter på sin hemsida för de som ägnar sig åt att skåda dessa djur.

Bilden är tagen vid 30 m-kärret som är en häck- och rastplats för både änder och vadare. Gulärla, av den sydliga och mer ovanliga rasen, häckar också här.

03

 

2015-03 Mars
Distriktet champagne är det nordligaste av Frankrikes stora vinområden och det har gett namn åt det kända mousserande vin som kommer från området.

Historiskt så har det odlats vin här sedan romartiden, men det är först i och med att munken Dom Pérignon, i slutet på 1600-talet, ’uppfinner’ den mousserande champagnen som det hela började på allvar.

Bilden är tagen från en tågresa längs floden Marne, som flyter genom distriktet och västerut mot Paris.

02

 

2015-02 Februari
Fullriggaren af Chapman byggdes 1888 i Whitehaven i England för trafik på Australien. Hon såldes till Skandinavien 1908, tjänade som skolskepp 1915–1934 och är sedan 1949 ett vandrarhem och känt landmärke vid Skeppsholmen i Stockholm.

Fartyget genomgick en omfattande renovering som inleddes i oktober 2006 och färdigställdes i april 2008. Renoveringen, som var förlagd till Musköbasen, var ursprungligen planerad att ta nio månader men ändrades efter hand och totalt blev renoveringstiden det dubbla. Fartyget lades åter vid Skeppsholmen den 9 april 2008.

01

 

2015-01 Januari
Brukets skidbacke – inte långt från Görvelns slott väster om Stockholm - bjuder på en 300 meter lång skidbacke med lift. Det finns två nedfarter. Du kan välja att åka slalom, snowboard, freeride och rails i backen. Järfälla friluftsfrämjande ordnar skidskola inom området.

Vintertid samarbetar Järfälla alpina klubb (JAK) och Järfälla kommun med skötsel av backen, sprutar snö [som månadens bild visar], sköter liften och säljer liftkort. Skidklubben har även en caféteria, som är öppet på kvällstid under vardagarna samt helger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om du vill se gamla bilder klicka på nedanstående länkar:

2013

2014

 

 

 

Uppdaterad