logga

Månadens bild 2014

Irene Backman har - sedan 2002 då hon köpte sin första digitalkamera – kontinuerligt tagit bilder som hon sedan samlat ihop i en kalender och skickat till vänner och bekanta.

Nedan kommer vi att lägga ett kalenderblad för varje månad med månadens bild och en liten beskrivning om var den är tagen samt länkar till mer information om du också skulle vara intresserad av att besöka platsen.

Klicka på bilden för att se almanackan

12

 

2014-12 December
Säby finns för första gången omnämnt i ett pergamentbrev år 1408. Säby har ett förhistoriskt ursprung som visas av gravfält och en fin runristning i närheten av gården. Ortnamnet Sä- betyder sjö så Säby blir byn som ligger vid sjön.

Säby Gård idag ägs av Järfälla kommun och hyrs ut till en Waldorfförskola som har sina lokaler i huvudbyggnaden och i den ena flygeln. Säby gård är ett statligt byggnadsminne sedan 1983.

Järfälla Ridcenter, beläget alldeles intill Säby Gård, är en av Storstockholms större ridskolor. Ridskolan har drygt 50 hästar och ponnyer, samt 650 ridande per vecka.

Bilden är tagen alldeles intill Järfälla Ridcenter

 

2014-11 November
Snöflingan eller iskristaller är synbara exempel på hur naturligt ordnade strukturer kan uppstå. Då vattnet fryser ordnar vattenmolekylerna in sig i ett särskilt mönster, en så kallad kristallstruktur. Vattenmolekylerna ordnar in sig i förhållande till varandra efter den elektriska laddningsfördelningen i vattenmolekylen.

Eftersom det finns många olika konfigurationer som ger låg energi så är inte mönstret fixt. Detta märker du om du jämför ett antal snöflingor. Du hittar sällan två som har samma mönster, men alla har välordnade mönster.

Bilden är tagen genom glasväggen i en busskur på Mälarvägen i Jakobsberg

 

2014-10 Oktober
Gåseborg ligger vid Mälaren mellan Hässelby och Jakobsberg.

Borgen byggdes någon gång under yngre järnåldern (400-1050 e Kr) och var troligen en länk i ett system av farledsborgar, som bevakade farleden till Sigtuna och Uppsala.

Det 45 meter höga berget har branta bergssidor åt tre håll och åt det fjärde byggde man upp dubbla stenmurar. Ovanpå dem fanns en träpalissad. För att inte fienden skulle kunna skjuta in på borggården, så var de båda murarnas öppningar något förskjutna i förhållande till varandra.

Namnet Gåseborg tillkom först på 1600-talet. En sentida ristning föreställande en hammare i en cirkel finns på berget. En grotta ligger längre ner mot vattnet där taket utgörs av ett jättestort klippblock

 

 

2014-09 September
Mont Blanc - med en höjd av 4.810 meter över havet -  är det högsta berget inom EU. Alptoppen ligger på gränsen mellan Frankrike och Italien. Under bergsmassivet går Mont Blanc-tunneln på 11,6 km som är en av de viktigaste vägarna att korsa alperna i nord-sydlig riktning.

Strax efter att jag tog den här bilden i september 2013 hittade en fransk bergsbestigare en låda av metall i glaciären på Mont Blanc. Den visade sig innehålla juveler till ett värde av mer än 2,5 miljoner kronor. Lådan kom från ett indiskt plan som kraschade i området 1966. Planet var på väg från Bombay till Geneve och tidigare har man bland annat hittat en säck med diplomatpost från det här planet.

Området vimlar av folk som vandrar och klättrar den här tiden på året och i takt med att glaciärerna smälter så hittas mer och mer saker från såväl havererade flygplan som människor som omkommit i det farliga bergsmassivet.

 

2014-08 Augusti
Seglora kyrka uppfördes 1729-30 i Seglora socken i Västergötland. Kyrkan byggdes av material som fanns i trakten. Grunden är av gnejs och väggarna är timrade. Både tak och väggar är klädda med ekspån, som strukits med en blandning av tjära och rödfärg. 1916 beslöt man att sälja kyrkan till Nordiska museet för flyttning till Skansen. Därmed räddades en av våra märkligaste träkyrkor och i maj 1918 kunde den invigas på sin nya plats

Månadens bild är tagen framför kyrkan där det växer ett litet fält med lin och Det är inte konstigt att linet fick det latinska namnet Linum usitatissimum, som betyder ”det allra mest användbara”. Det har inte enbart bearbetats för att bli ett hållbart tyg. Frökapslarna användes till djurfoder, och linfrö och linavkok användes som medicin för både människor och djur.

Skansens linberedningsverk kommer från Forsa i Hälsingland. Det är troligen timrat i början av 1800-talet

 

2014-07 Juli
Lettlands huvudstad Riga ligger vid Rigabukten där floden Daugava flyter ut. Staden grundades år 1201 och den medeltidspräglade gamla delen av staden har rustats upp efter Sovjetunionens fall och är därför idag till största del mycket fräsch, med nyputsade fasader. Denna del av Riga med hantverkare som säljer bärnsten och stickade plagg på torgen, souveniraffärer samt restauranger med all världens matkulturer är en stor turistattraktion.

Månadens bild visar en fasadutsmyckning vid domkyrkotorget mitt i gamla staden.

 

2014-06 Juni
I staden Epernay – mitt i det franska Champagnedistriktet – finns ett hotell som heter Les Berceaux. Hotellet har två matställen, en bistro och en finare restaurang med vita dukar.

På den finare restaurangen serverades vi en utsökt middag en kväll i juni 2013. När vi var som mättast på godsaker och skumpa så kom det in ett glas med fluffig jordgubbsmousse och den får representera den franska kokkonsten på månadens bild.

 

2014-05 Maj
Barkarby flygfält  användes under perioden 1915-16 för övningsflygningar runt Stockholm. Namnet var då Hägerstalunds flygfält eller Barkarby Flygstation. Mellan åren 1938 och 1974 var F8 Barkarby [egentligen F 8 eller Kungliga Svea flygflottilj] en svensk flygflottilj inom Krigsmakten som verkade i olika former. Vid nedläggningen som flottilj 1974 öppnades flygplatsen helt för civilt flyg, men var fortfarande militärt område.

Den 1 juni 2010 upphörde all flygverksamhet på fältet. I dag finns här Barkarby Handelsplats och Stockholm Quality Outlet. Det sistnämnda är delvis inrymt i byggnader från F8-tiden som utvändigt har behållit sina ursprungliga karaktärer. På det gamla flygfältet växer nu en helt ny stadsdel fram – Barkarbystaden - med cirka 10 000 bostäder.

Denna bild är tagen vid en av de ursprungliga vägarna in till Barkarby flygfält – Flyginfarten.

 

2014-04 April
Björnhuvud ångbåtsbrygga – där den här bilden är tagen - ligger utanför Åkersberga ett par mil nordost om Stockholm.

Waxholmsbolaget ansvarar för den kollektiva landstingssubventionerade sjötrafiken i Stockholms skärgård och trafikerer Björnhuvud större delen av året.

I soluppgången vid 5-tiden på morgonen den 29 april 1991 satt vi här för första gången och drack champagne. Orsaken till denna udda aktivitet var att vi förlovade oss där och då.

Sedan dessa har vi åkt tillbaka varje år och dukat upp ett bord med vit duk, champagne och ett glatt humör. När solen tittat fram bakom björken så har vi ’förnyat kontraktet’ och påbörjat ett nytt år tillsammans. En trevlig tradition som vi hoppas kan fortgå många år än.

2014-03 Mars foto.jpg

 

2014-03 Mars
Floden Verdon i sydöstra Frankrike har under årtusenden grävt sig ned i berggrunden och skapat Europas längsta och djupaste kanjon. Den är 25 km lång och upp till 700 meter djup.

Kanjonen är ett populärt turistmål inte bara för avancerade klättrare, som kan ta sig uppför de lodräta bergsväggarna, utan också för kanotister som paddlar längs den smaragdgröna floden och njuter av den tropiska värme som råder här på sommaren. Vi övriga åker runt kanjonen i bil och ser med skräckblandad förtjusning på branterna från de smala serpentinvägarna.

De gamar som tidigare levde i området blev förgiftade eftersom man ville skydda får och getter som strövar i markerna, men sedan 1999 har man lyckats återinföra dem i Verdondalen. Idag finns det guidade turer där man kan få veta mer om projektet och hur gamarna lever idag. De livnär sig t.ex. enbart på kadaver och tar inte levande djur som man tidigare trodde.

2014-02 Februari foto.jpg

 

2014-02 Februari
Högbo Bruk ligger 5 km norr om Sandviken i Gästrikland.

Någon gång i mitten på 1600-talet byggdes en smedja i Högbo. Den utökas med en herrgård som uppfördes av Hans Hierta 1737-1739. År 1858 lyckades Högbos ägare konsul Göran Fredrik Göransson och hans medarbetare bli först i världen med att utveckla bessemermetoden i industriell skala. Metoden innebar, enkelt beskrivet, att man blåste luft genom järnet för att rena det från kolrester.

Ståltillverkningen flyttades till en sandig vik av Storsjön 1862, vid den nyanlagda järnvägen. Därmed var grunden till staden Sandviken lagd liksom till företaget Sandvik.

2014-01 Januari bild.jpg

 

2014-01 Januari
Under första världskriget hade en ny medhjälpare dykt upp på slagfälten - hunden. På båda sidor av fronten användes bevaknings- och sanitetshundar (våra dagars patrull- och räddningshundar). Dessa pionjärer gjorde en ovärderlig nytta, tusentals soldater kunde räddas till livet tack vare hundarna. Vid början av förra seklet organiserades också det första polishundsarbetet. Hunden fick nya uppgifter i människans tjänst - brukshundens.

Så småningom blev det nödvändigt att bilda en organisation för att tillvarata de gemensamma intressena. Den 30 maj 1918 samlades ett antal personer till ett möte i Stockholm, där man beslöt bilda Föreningen Svenska Skydds- och Sjukvårdshunden (FSSSH) - grunden till Svenska Brukshundklubben.

Bilden är tagen vid Järfälla Brukshundklubb

 

 

 

Uppdaterad