logga

Månadens bild 2013

 

Irene Backman har - sedan 2002 då hon köpte sin första digitalkamera – kontinuerligt tagit bilder som hon sedan samlat ihop i en kalender och skickat till vänner och bekanta.

Nedan kommer vi att lägga ett kalenderblad för varje månad med månadens bild och en liten beskrivning om var den är tagen samt länkar till mer information om du också skulle vara intresserad av att besöka platsen.

Klicka på bilden för att se almanackan

december

 

2013-12 December
Lucéram är en liten by med 1200 innevånare tre mil norr om Nice. Den ligger uppe i bergen inte långt från den Italienska gränsen och genom denna by gick saltkaravaner mellan Medelhavet och norra Europa redan under bronsålder.

Sedan 1998 anordnar byborna i december en utställning av julkrubbor – le circuit des crèches - på byns gator och torg. En del av krubborna är i naturlig storlek med skyltdockor som representerar Josef, Maria och Jesus. I andra fall har någon knåpat ihop en krubba genom att virka figurer och placerat dem i en skokartong.

Det var fascinerande att vandra upp och ned längs de trånga medeltida gränderna och hitta julkrubbor i varje hörn. Vi besökte byn på nyårsafton och hade sällskap med såväl bybor som turister. Till vår stora förvåning satt det till exempel en familj från Sverige och käkade på restaurang La Bocca Fina där vi intog vår nyårsaftonslunch.

november

 

2013-11 November
Mellan 1965 och 1975 skulle bostadsbristen i Sverige byggas bort. Politikerna formulerade det så kallade miljonprogrammet. Huvuddelen av satsningarna skedde i form av stora flerfamiljshus, men i Storstockholm var 20 procent av periodens nybebyggelse enfamiljshus, som här i Berghem.

Villorna i Berghem tillverkades på en snickerifabrik i Bräcke i Jämtland och transporterades i monteringsfärdiga sektioner till området. Dörrar och fönster var färdigmålade och vatten- och avloppsrör redan monterade. Skåp och garderober satt på sina platser. På byggplatsen drogs sektionerna ihop med  bultar.Stockholms läns museum genomförde för några år sedan en undersökning av östra Berghem. Många boende intervjuades och det framkom att trivselfaktorn var mycket hög, både med området som sådant, med grannarna och med själva hustypen. 

 

2013-10 Oktober
Skulpturgruppen ’Jelly Baby Family’ är skapad av den italienske konstnären Mauro Perucchetti.

Gruppen ställs ut på olika ställen i världen och denna bild är tagen i Paris en gråkall och regning dag hösten 2012. Av någon underlig anledning så blev man barnsligt glad när man såg denna plastfamilj glittra i mörkret. Kanske for tankarna osökt till smågodiset jelly babies som konstverket anspelar på. De lanserades 1918 av Bassetts i Sheffield och hette ursprungligen ’peace babies’ för att markera slutet på första världskriget.

På Mauros hemsida – under rubriken ’videos’ – kan man se en liten film om hur konstnären installerade ’Jelly Baby Family’ på Place du Louvre i oktober 2012 – strax innan vi besökte platsen.

Från okt 2013 och fram till januari 2014 står skulpturgruppen i Singapore.

september

 

2013-09 September
I Finlands huvudstad Helsingfors finns det många trevliga parker som man kan flanera i när man är på besök.

På Observatoriebacken alldeles ovanför terminalen där Sverigebåtarna lägger till finns Helsingfors Observatorium. Parken är en liten oas med milsvid utsikt över staden och vattnet.

Löven från de gamla ekarna på kullen hade vid vårt besök i september 2012 börjat lägga sig till vila på grusgångarna och månadens bild försöker fånga färgprakten från denna första höstkänning.

aug

 

2013-08 Augusti
Ett par gånger varje sommar åker vi en dagstur till Mariehamn. Turen går genom såväl svensk som Åländsk skärgård och på några kobbar i närheten av Åland finns det boningshus som man får anta är sommarstugor för ålänningar.

Huset på bilden hade en konstig balkong med en cirkel. Där stod någon och kikade på oss när vi gled förbi. Jag tyckte det liknade den Vitruvianske mannen av Leonardo da Vinci [fast utan armarna utsträckta åt sidorna] och tog snabbt en bild innan vi hunnit förbi.

juli

 

2013-07 Juli
Yorkshire i norra England har en mängd stenmurar kors och tvärs genom landskapet. Murarna är byggda utan murbruk och kallas ’dry stone walls’.

För oss, som ser på en mängd TV-serier från England, är detta landskap fyllt av byar som man absolut tycker sig ha sett tidigare.

En av mina favoriter från sent 1970-tal var ’I vår Herres hage’ och den är inspelad bland annat i Swaledale – en dal som inte verkar ha ändrats nämnvärt sedan 1930-talet då serien om två veterinärer utspelar sig.

juni

 

2013-06 Juni
Korsika är en fransk ö i medelhavet strax söder om Nice. Här föddes en gång i tiden Napoleon Bonapartes och på ön talar man såväl franska som korsikanska.

En vecka i början på juni 2012 åkte vi runt denna klippiga ö och förundrades över den vilda naturen. Dessvärre var det ökenhetta och starka, varma vindar just den här tiden på året så några längre promenader blev det inte för oss som föredrar lite svalare klimat.

Strax efter att bilden togs från vår balkong svepte ett åskväder in över byn L’ile Rousse där vi bodde. Det resulterade bara i att det blev fuktigare, men inte svalare.

Ett år senare – i juli 2013 – kunde vi njuta av de storslagna vyerna en gång till, men nu från de helikoptrar som hovrade över cyklisterna som körde första etappen av Tour de France 2013.

maj

 

2013-05 Maj
Djursholms Torg är hem för många trevliga små affärer och mysiga matställen. Dessutom växer vackra gamla träd längs med huvudgatan och konstigt nog så hade denna lilla kvist bestämt sig för att växa fram direkt ur barken på sidan av ett träd.

Mellan regntunga skyar tittade solen fram en kort stund då och då när vi besökte denna del av Stockholm där man till och med har en varningsskylt för grodor ute vid genomfartsvägen.

april

 

2013-04 April
Highland cattle är en lurvig typ av nötkreatur som trivs inte bara i Skottland utan även i Sverige.

Sedan september 2005 driver Exploateringskontoret ett ekologiskt projekt med en flock betande kor av rasen Highland Cattle i Igelbäckens kulturreservat på Järvafältet.

Kornas uppgift är att på ett billigt och miljövänligt sätt återskapa det gamla jordbrukslandskapet som håller på att växa igen.

En aprilkväll när jag cyklade hem från jobbet stod denna vackra dam vid staketet och såg väldigt pratsjuk ut. Jag tog upp min mobiltelefon och hann precis ta ett foto innan hon sträckte ut tungan och ville slicka lite på mig.

mars

 

2013-03 Mars
Champagne är ett vindistrikt i norra Frankrike, ett par mil öster om Paris. Under mars är aktiviteten hög bland vingårdarna eftersom man då ansar vinrankorna och förbereder vårens ankomst.

Denna märkliga traktor åker fram och tillbaka mellan raderna av vinrankor och plockar upp de grenar som vingårdsarbetarna har klippt av.

Vi besökte distriktet Montagne de Reims under en dimmig vecka i mars 2012 och kunde njuta inte bara av att se på det febrila arbetet ute på ägorna utan naturligtvis även av den dryck som produceras där.

I Epernay ligger en vinbar som heter C-Comme där man kan prova champagner från små leverantörer i området. Där satt vi och häckade några gånger och hittade en ny god champagne från Jacques Chaput som är gjord bara på den blå druvan pinot noir

feb

 

2013-02 Februari
Görvälns naturreservat ligger på Järvafältet nordväst om Stockholm. Här finns förutom en välbesökt badplats och ett slott [som figurerat bl.a. i ett TV-program] även en skidbacke och massor av trevliga gångstigar längs Mälarens strand.

Bilden är tagen en solig dag i februari 2012 när isen - som frusit fast i nedhängande grenar - reflekterade de bleka solstrålarna så att man kunde börja tro att det skulle bli vår igen även detta år

jan

 

2013-01 Januari
Järvafältet nordväst om Stockholm finns många möjligheter att njuta av djur och natur. De som är intresserade av fågelskådning har under många år kunnat göra detta från ett fint fågeltorn alldeles intill sjön.

Denna bild på skridskoåkande friskisar togs från fågeltornet en kall dag i januari 2012. Dessvärre brändes tornet ned i juli samma år så idag får man stå på strandkanten om man vill beundra fåglar eller skrinnare.

 

 

 

 

Uppdaterad